Buurttheologie

Voor mij is geloven op de grens van kerk en buurt het spannendst. Daar wordt je geloof getest. Daar blijkt wat geloven waard is. En daar kunnen mensen proeven van wat Jezus teweeg brengt in het leven. Daarom ben ik begonnen om een Buurttheologie te schrijven in de vorm van een lange reeks blogs.
Hieronder vind je een citaat uit Buurttheologie (10):

“Buurttheologie wordt geïnspireerd door Jezus en geprikkeld door de buurt. Dit kan alleen in nauw contact zowel met Jezus als met de buurt. Buurttheologie zoekt naar de betekenis van Jezus voor de buurt en is dus steeds in dubbel gesprek, met Jezus en met de buurt. Dit dubbelgesprek maakt dat buurttheologie door Jezus anders naar de buurt gaat kijken en door de buurt anders naar Jezus.

Buurttheologie is onder de indruk van Jezus en gelooft dat inspiratie van Jezus de buurt goed zal doen. Dat geeft buurttheologie een mate van exclusiviteit. Buurttheologie zal steeds opnieuw woorden, aanwijzingen en oplossingen van Jezus aandragen als gezond voor de buurt.

Maar deze exclusiviteit sluit niemand uit maar iedereen in. Buurttheologie is van de inclusieve exclusiviteit. Het goede van Jezus is goed voor iedereen en voor de hele buurt en moet niet verward worden met geloof. Geloven is een andere stap. Buurttheologie is een gelovige bezigheid maar haar resultaten zijn voor de hele buurt. Zoals een supermarkt exclusieve aanbiedingen heeft en iedereen deze kan afnemen zonder de verplichting om vaste klant te worden. Het kan natuurlijk zijn dat de aanbieding smaakt naar meer maar dat staat je helemaal vrij. Buurttheologie stelt het goede van Jezus beschikbaar voor de hele buurt zonder er iets voor terug te vragen.”

Kijk voor meer Buurttheologie op de site van Hart van Osdorp.
Klik hier.